blog

Maak van je hart geen moordkuilDe psychoanalyticus Harry Stroeken (1940) vroeg aan een tiental bekende (Adriaan Van Dis, Paul Schnabel, Vasalis) en onbekende mensen naar hun therapeutische ervaring.

Hij maakte een mooi klein boekje voor wie wil weten waar het in de psychoanalyse in de kern om draait. Geen theorie maar ervaringsverhalen. Bovendien is het een boekje geworden met zinnetjes die je aan kunnen zetten om over jezelf na te denken.

Maar in al dat kleine gaat iets groots schuil: de worstelpartij die we allemaal doormaken met de relaties uit ons gezin van herkomst, de mensen die nu voor ons van betekenis zijn en de lotgevallen die ons treffen.

Wat is de kern van de therapeutische methode die Freud ontwierp? ‘Alles zeggen tegen iemand die naar alles luistert.’ Je moet de boomstammen uit het water halen, zodat de rivier weer vrij kan gaan stromen (Van Dis). Niet in de weg gaan staan van wat er innerlijk gebeurt (Vasalis). Of met woorden uit haar gedicht Steen: 'O sla de rots opdat ik ween'.

Kortom, spreek vrijuit en maak van je hart geen moordkuil. Dat vraagt moed van de spreker, maar ook van de luisteraar. Dat je naar álles luistert en geen enkele barrière hebt in jezelf waardoor je je afsluit of bepaalde dingen niet hoort. Dat is, zegt Stroeken [video], de clou van de zaak.

#levenskunst

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

contact

frank@frankverborg.com

06 - 538 40 071​​